Pravilna prehrana za zdrave sklepe

Kolagen je glavni proteinski gradbeni material, saj predstavlja kar četrtino beljakovin v človekovem telesu, med drugim je pomemben gradnik veznih tkiv v sklepih. Na razpolago imamo precej naravnih virov kolagena, ki ga najdemo v živilih in prehranskih dopolnilih.

Glukozamin in hondroitin ne povečujeta proizvodnje kolagena v telesu, pomagata pa ga ohranjati, kar lajša bolečine v sklepih. Pri lajšanju težav lahko obolelim pomaga tudi pravilno prehranjevanje, uživanje živil z visokimi vrednostmi vitamina C, beljakovin in antocianov.

Vitamin C ima ključno vlogo pri celičnem zdravljenja in tudi pri proizvodnji kolagena. Dnevno bi ga morali zaužiti od 75 do 90 miligramov. S tem vitaminom so bogati citrusi, paprika, paradižnik, jagode, brokoli, brstični ohrovt …

Živila z visoko vsebnostjo beljakovin so na primer sir, fižol, rdeče meso, perutnina. Priporočljiv dnevni vnos znaša od 50 do 175 gramov beljakovin. Beljakovine so pomembne za obnovo kolagena, ki je tudi sam beljakovina.

Antociani delujejo kot antioksidanti in uničujejo encime, ki nastajajo ob vnetjih ter lahko škodujejo kolagenu. Tako varujejo sklepe pred izgubo kolagena. Antociani skrbijo za barvo nekaterega sadja in zelenjave, veliko ga vsebujejo vijolični in modri plodovi, na primer borovnice, brusnice, grozdje, maline, jajčevci, rdeče zelje.

Pravilna prehrana za zdrave sklepe

VPIŠITE ISKAN POJEM IN POTRDITE Z ENTER